Predavanje o strpnosti na srednji šoli Domžale

17.04.2018 10:30
Reševanje radikalizma preko aktivnega evropskega državljanstva skozi šole (trACES)

Na srednji šoli Domžale smo v torek 17. aprila 2018 izvedli predavanje in delavnico za dijake petih držav EU na temo strpnosti, človekovih pravic in priseljevanja. 
Uvodni del je bil namenjen interaktivnemu predavanju. Miha Zimšek je s pomočjo prezentacije Prezi predstavil nekatere dileme, ki jih mladi zasledijo ob vsakodnevnem poročanju medijev o obravnavani temi. Tako je predstavil različne teorije migracij in razlike med statusi begunec, migrant in prosilec za azil ter pravice in dolžnosti, ki izvirajo iz teh statusov. V zaključku prvega dela je predstavil še migracijske tokove in vsakega izmed njih podrobneje analiziral.
V drugem delu je predavatelj naslovil strpnost, človekove pravice ter predstavil pomen kontroverznih vprašanj/tematik (controversial issues) s katerimi se družba sooča. Pri tem smo dijakom predstavili aktivnost »musical chairs«, v kateri so dijaki med seboj odkrito debatirali o temah, glede katerih družba ne more doseči konsenza, saj (te teme) delijo javnost na dva dela – zagovornike in nasprotnike nekega stališča.

Predavanje je dostopno preko:
http://prezi.com/axaai1cmaekq/?utm_campaign=share&utm_medium=copyPredavanje o strpnosti na srednji šoli Domžale