Okrogla miza: Moški in ženske v začaranem krogu nasilja

10.01.2017 09:00
Reševanje radikalizma preko aktivnega evropskega državljanstva skozi šole (trACES)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Fakulteta za družbene vede sta 10. januarja 2017 v Kreativnem centru Poligon v Ljubljani organizirala okroglo mizo Moški in ženske v začaranem krogu nasilja.

Na okrogli mizi, ki jo je moderiral dr. Tomaž Deželan iz Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, je sodelovalo pet razpravljavcev in razpravljavk, ki prihajajo iz različnih sfer družbenega življenja: Dr. Jason A. Laker (profesor na Univerzi v Kaliforniji, ZDA), Christian Veske (Evropski inštitut za enakost spolov), Dr. Jasna Podreka (Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani in Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja), Gregor Lapajne (Društvo za nenasilno komunikacijo), in Ranka Ivelja (novinarka časnika Dnevnik).

Okrogla miza je bila namenjena oblikovalkam in oblikovalcem politik, zaposlenim v izobraževanju in znanosti, študentkam in študentom, nevladnim organizacijam, socialnim delavkam in delavcem, medijem ter vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko nasilja. Udeleženci so se lotili kompleksnih tem, ki običajno niso v ospredju razprav o nasilju nad ženskami in nasilju v družini: percepcije moškosti in nasilja v družbi, razumevanja privolitve v spolni odnos, nasilja in zlorabe moških v družini, izvajanja programov za povzročitelje nasilja in preventivnih programov za dečke, medijskih podob nasilja ter vloge in sodelovanja moških pri izvajanju kampanj, namenjenih preprečevanju nasilja nad ženskami. Predstavitvam je sledila razprava, v kateri so razpravljavci in razpravljavke nakazali nekaj možnih rešitev.

 Okrogla miza: Moški in ženske v začaranem krogu nasilja